Publicerad 20 maj, 2018 - Shopping

Bind din egna midsommarkrans


Snart dags för midsommar och den traditionsenliga blomsterkransen. Aldrig lyckats med att binda din egen midsommarkrans? Vi har alla tips och tricks, steg för steg.

– Många väljer att köpa en färdig men många kommer även och köper buketter med blommor och gör det själv. Det är mysigt och lite tradition att binda själv, säger Anna-Lena Wigton på Aveny Blommor som visat oss hur man gör.

1. Använd en grön kvist, gärna en ruskus, som stomme istället för ståltråd – det blir både stadigare och naturligt grönt. Se till att kvisten är tillräckligt lång för att nå runt huvudet.
krans5

2. Välj blommor som antingen passar dina kläder eller som är typiska midsommarfärger: gult, blått och vitt. Här har vi gula rosor, vit brudslöja, vita krysantemum och blåklint. Tre eller fyra olika blommor funkar bäst.
krans1

3. Klipp till blommorna så att de inte är överdrivet långa (som på bilden).
krans2

4. Lägg ihop en av varje blomma till små knippen eller buketter och fäst dem med hjälp av spol- eller ståltråd. När du har blommorna som knippen är det mycket enklare än att binda fast dem en och en och det blir bra spridning och tjocklek på kransen.
krans3

5. Vira några varv runt knippet, lägg ner tråden och samla ihop ett nytt knippe. Sätt knippena med lite mellanrum och om du tröttnar kan du enkelt lägga ner kransen en stund. Ståltråd gör att det sitter fast ordentligt.
krans4

6. Fortsätt helt enkelt tills kransen når runt huvudet, fäst återigen med ståltråd och vips, så är kransen klar och midsommar är redo att firas. Och du, om du binder den tidigt på morgonen så överlever den enkelt om du duschar den med lite vatten, lägger den i plast eller cellofan och sedan har den i kylskåpet.

Känns det fortfarande krångligt? Hälsa på hos Aveny Blommor och fråga dem om hjälp, eller spana in deras hemsida. Butiken finns på adressen Avenyn 23. Och för dig som redan har tekniken inne, så har vi tre värdefulla tips.
1. Bind på en ruskus.
2. Bind fast blommorna som små knippen istället för en och en.
3. Sätt knippena lite snett, så blir kransen bredare.

Lycka till!